top of page
IMG_0037.jpeg

Vår agenda

"Utbildning tillsammans med god erfarenhet ska löna sig!"
 

Inom alla yrkesgrupper värdesätts och prioriteras utbildning, erfarenhet och kunskap, och så bör det även vara inom tolkyrket. Sjukvården är en livsviktig del av samhället, och vår roll som tolkar är att möjliggöra kommunikation mellan vårdgivare och patienter vid språkbarriärer. Inom en högspecialiserad sjukvård möter vi både mycket välutbildad och kunnig personal samt patienter som är sjuka och i behov av hjälp. Därför är det viktigt att säkerställa en god tillgång till auktoriserade sjukvårdstolkar. För att skapa förutsättningar för detta och ett hållbart yrkesliv ser vår agenda ut som följer:

Auktoriserade sjukvårdstolkar, oavsett anställningsform, ska alltid prioriteras vid tillsättning av tolkuppdrag inom hälso- och sjukvården. Därefter ska auktoriserade tolkar anlitas och är inte dessa tillgängliga så ska utbildade tolkar anlitas. Om det inte finns några tillgängliga utbildade tolkar, ska övriga tolkar med okända kvalifikationer användas som sista alternativ.

Tolkarvodet - Tolktaxan fastställd av Domstolsverket bör tillämpas som miniminivå för ersättning inom regioner, kommuner och övriga myndigheter, företag och organisationer vid hälso- och sjukvårdstolkning. Denna taxa, inklusive ersättning för spill- och restid, bör oavkortat tillfalla tolken.

 

Kompetensprincipen får aldrig åsidosättas till förmån för närhetsprincipen eller lojalitetsprincipen.

 

Goda arbetsvillkor - Tolkar ska erbjudas en god arbetsmiljö och ett rättvist arbetsliv.

Utbildning och fortbildning är avgörande för att säkerställa hög kvalitet och kompetens hos tolkar, särskilt inom den ständigt föränderliga sjukvården där nya metoder och kunskaper kontinuerligt utvecklas.

 

Samarbete - Ett gott samarbete ska prägla relationerna med tolkförmedlingar, tolkanvändare och övriga berörda parter.

bottom of page