top of page

Vårt arbete

Yrkesföreningen Sjukvårdstolkarna bildades i slutet av 2017. Några av oss som är grundare till Sjukvårdstolkarna och som sitter i styrelsen idag var tidigare även med och startade branschorganisationen SAT (Sveriges Auktoriserade Tolkar) 2013. Numera har SAT slagit sig samman med SFÖ (Sveriges facköversättarförening) och tillsammans utgör de Skandinaviens största branschorganisation för översättare och tolkar, SFÖ - SAT. Som dåvarande styrelsemedlemmar i SAT var den största framgången och erfarenheten som dessa personer upplevde, att de medverkade som remissinstans vid Region Skånes upphandling 2016, vilket resulterade i att tolktaxan mer än fördubblades efter att ha stått kvar på samma prisnivå i nästan två decennier.

I egenskap av Sjukvårdstolkarna har vår yrkesförening fortsatt att bevaka de 21 regionernas upphandlingar. Vi skickar regelbundet in skrivelser, dokument och lämnar in förslag och information både vid regionernas upphandlingar men även annars. Syftet är att framhålla vikten av kompetensprincipen, enligt vilken sjukvårdstolkar alltid ska anlitas i första hand för tolktjänster inom hälso- och sjukvården. Därefter ska auktoriserade tolkar anlitas och är inte dessa tillgängliga så ska utbildade tolkar anlitas. Om det inte finns några tillgängliga utbildade tolkar, ska övriga tolkar med okända kvalifikationer användas som sista alternativ. Vi strävar också efter att förbättra arvodesvillkoren och ersättningarna för tolkar samt att motivera varför dessa förändringar är nödvändiga. Vi var även inbjudna till Region Stockholms upphandlingsansvariga och bidrog med information och förslag under deras näst senaste upphandling. I samband med den genomförde vi en enkätundersökning bland föreningens medlemmar, som upphandlarna också tog del av. 

 

Yrkesföreningen Sjukvårdstolkarnas aktiva arbete, tillsammans med andra tolkorganisationers engagemang, enskilda tolkars och tolkförmedlingars som arbetar för branschens bästa, har resulterat i att många regioner numera arvoderar tolkar inom sjukvården enligt Domstolsverkets tolktaxa eller närliggande nivåer. Sjukvårdstolkarna medverkar även i tidningsartiklar, möten med större tolkförmedlingar, tolkorganisationer och deltar i branschevenemang. Vi ingår också i Kammarkollegiets tolkråd och i tolkarnas nordiska samarbete. Utöver detta omfattar föreningens arbete att skriva nyhetsbrev, verka för att förbättringar sker av tolkarnas arbetsmiljö och arbetsförhållanden samt att uppmuntra såväl sjukvårdstolkar, auktoriserade tolkar som grundutbildade tolkar till vidareutbildning. För lärd nog blir man aldrig, och speciellt inte inom den komplexa hälso- och sjukvårdsverksamheten som är i ständig utveckling. Målet är att stärka yrkesrollen som sjukvårdstolk och att utveckla tolkyrket.

Kontakt

Kontakta oss gärna. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

bottom of page